Pardoseli 

                  Avand in vedere faptul ca pardoselile au un rol deosebit de important pentru buna utilizare in timp a casei noastre punctam unele aspecte pe care trebuie sa le indeplineasca neaparat. Trebuie bine stabilit si tipul de pardoseala adecvat spatiilor, considerandu-se ideale daca au urmatoarele calitati: aspect placut, eficienta economica, rezistenta la uzura, capacitate de izolare termica si fonica, impermeabiliate la apa si vapori de apa, durabilitate in timp si intretinere usoara, elasticitate si proprietati antiderapante. Dupa materialul din care e executat stratul de uzura, putem avea urmatoarele tipuri de pardoseli:

  1. Pardoseli din lemn
  1. Pardoseli din dusumele:

    Dusumele brute din scinduri cu grosimi de 18-24 sau 28mm si latimi de 80-300mm fixate joantiv? sau cu interspatii.

    Dusumele date la rindea pe o singura fata din scinduri de 24,28 sau 38mm si latimii intre 100-300 mm.

    Dusumele cu lamba si uluc din scinduri sau dulapuri cu grosimi de 24,28,38,48 mm si latimi intre 100-160 mm date la rindea si prelucrate pe canturi cu lamba si uluc.

  2. Parchet - pardoseli din parchete executate din lamele de stejar sau fag cu grosimea de 17-22 mm, lungimea de 200-450 mm si latimea de 30-90 mm. Pentru a se putea imbina intre ele lamelele de parchet se prelucreaza pe fetele laterale sub diferite forme.
  • Tip LU, cu uluc pe doua laturi si lamba pe celelalte doua
  • Tip U cu uluc pe toate cele patru muchii
  • Tip L cu pelt in coada de rindunica care se monteaza in mastic bituminos. Se mai fabrica din fag sau stejar de 10 mm cu muchii drepte - parchet lamelar.

Pardoselile din parchete se pot monta pe dusumea oarba, pe placi de rumbeton fibrobeton, PFL sau prin lipire pe beton.

De-a lungul peretilor se monteaza lamele denumite parizuni, cu lungimea de 1-1,5 m si latimea de 65-115 mm grosimea este egala cu a parchetului.

Rostul dintre parizuni  si perete se acopera cu pervazuri fixate de parchet prin cuie.

c.   Parchet lamelar

O amenajare moderna presupune spatii aerate, in care fiecare obiect, pe langa valoarea practica are o insemnata valoare estetica. Pardoseala trebuie sa fie in armonie cu restul obiectelor de mobilier si decoratie, dar trebuie sa indeplineasca anumite cerinte: sa fie usor de intretinut si foarte rezistenta.

Acest tip  de material este rezistent, usor de intretinut si el poate inlocui cu succes traditionalul parchet.El se poate folosi in orice spatiu,cu exceptia incaperilor umede (baie, sauna,etc) Suprafata este foarte rezistenta, ceea ce permite o folosire indelungata fara urmari vizibile.

Parchetul stratificat - din foite de lemn lipite :(15mm grosime)  - estetic, modern, rezistent

Structura:

  • stratul superior, g=4mm, fag, stejar.
  • stratul mijlociu, g=7mm, rasinoase.
  • stratul inferior, g=4mm, rasinoase.

Panourile se imbina in sistemul nut-feder si sunt finisate cu lacuri ecologice speciale pentru pardoseli.

Avantaje:

Parchetul stratificat este foarte bine uscat si dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permit sa lucreze in timp.Dupa ani de folosire stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit.

Parchetul laminat: parchetul laminat e facut din conglomerate lemnoase (rumegus) (6-8mm grosime)

Descriere:

Este vorba de un tip de parchet realizat dintr-o placa fabricata din MDF (miez de mare densitate)care are pe partea inferioara o folie de laminata ( care da aspectul) de echilibrare pentru elasticitate, iar la suprafata filmul decorativ si un strat special contra abraziunii. Este un conglomerat de inalta densitate alcatuit din resturi foare fine de lemn compactate cu lianti.

  • Folia de protectie - este primul strat , practic cel utilizat, strat ce este tratat cu o rasina speciala - el devenind foarte rezistent si usor de intretinut
  • Hirtia de decor - este al doilea strat si este imbibat cu rasina. Acest strat reproduce diverse modele, imitatii de lemn
  • Suportul - materialul de baza- este o placa aglomerata, din lemn, foarte densa, cu aschii fine, lipite cu adezivi organici
  • Puntea exterioara - folia de pe partea posterioara are un dublu scop - protectia impotriva umiditatii si pastrarea stabilitatii formei

Avantaje:

  • Foarte buna rezistenta la presare (suporta bine mobile grele, scaune cu riti de cauciuc, pantifi cu toc cui)
  • Sunt rezistente la abraziune datorita foliei de protectie de la suprafata podelei si a supunerii podelei la actiunea unui dispozitiv prevazut cu hirtie abraziva
  • Rezistenta la chimicale
  • Rezistenta la decolorare
  • Rezistenta la tigara
  • Rezistenta la foc si permite incalzirea prin pardoseala
  • Se pot gasi intr-o mare varietate de culori si modele(desene) ce imita diverse esente de lemn nobil
  • Datorita profilelor laterale se imbina etans si se monteaza cu usurinta.

Sunt ecologice deoarece nu contin chlorine, plastifianti, conservanti.

Nelasand murdaria si bacteriile sa penetreze sunt foarte igienice si de aceea  recomandate persoanelor alergice.

Se curata usor si sunt rezistente la substante chimice, abraziune, zgarieturi, coloranti, raze ultraviolete si presiune.

Parchetul stratificat il puteti monta pe hol, in bucatarie, dormitor, camera de zi sau de lucru, nu insa in baie, deoarece umiditatea ridicata il deterioreaza.

Este ideal pentru incaperile cu sistem de incalzire prin pardoseala

Varietate de imitatii de marmura, mozaic, furniruri de lemn intr-o larga paleta coloristica.

Caracteristici tehnice

Clasa de utilizare (standard european) Utilizare Utilizare tipica
     
21 locuinta dormitor
22 locuinta sufragerie
23 locuinta hol
31 firma birouri
32 firma spatii comerciale
33 firma hol de banca

Accesorii pentru montaj

Folie de plastic, adezivi, plinta

Montaj:

Montajul este usor de realizat si pentru nespecialisti in conditiile folosirii unor truse speciale.

Podelele se pot monta pe orice suprafata uscata, neteda, si curata. Pe sapa neteda, se pune o folie de plastic (~2mm grosime). Placile se imbina intre ele pe lateral. Varful tubului de adeziv se introduce in interiorul fantei. Se preseaza cu pene. Spre deosebire de parchetul clasic nu se lipeste de podea sau de folia de plastic.

d.      Pavele de lemn

2. Pardoseli din piatra naturala

    1. Pardoseli cu imbracaminta din placi de piatra naturala.
    2. Pardoseli din mozaic.
  • Mozaic cu rosturi opu-incertrim
  • Mozaic venetian
  • Mozaic roman.

Marmura si granitul dau personalitate si stil casei fiind in acelasi timp practice datorita intretinerii extrem de usoare.

3. Pardoseli din piatra artificiala

    • Pardoseli din piatra artificiala nearsa: beton, mortar de ciment schivisit, mozaic turnat, placi de beton mozeicate.
    • Pardoseli din piatra artificiala arsa: placi de gresie ceramica, placi ceramice din argila arsa, caramida.

    Tipuri de gresie si faianta

    • placi de faianta(arse rapid)
    • cu glazuri lucioase opace, transparente si mate
    • briusori 200x35 cm, 250x65cm
    • placi de gresie glazurate (monoarse rapid)
    • colorate, marmorate sau decorate serigrafic

    Cresterea consumului este datorata cresterii lucrarilor de amenajare a imobilelor.

    Chiar daca pretul materialelor de finisaj din ceramica pentru pereti si pardoseli a crescut intr-un an de peste 3 ori, cererea pare de nestavilit. Ritmul alert al constructiilor civile din ultima vreme a devansat cu mult productia interna de gresie, faianta si plinte. Volumul global al desfacerilor de fabricatie autohtona, crescut cu 32% in ultimii 7 ani, se arata insuficient in comparatie cu detenta fara precedent a lucrarilor de amenajare a imobilelor

    Sfaturi

    Departe de a ii informa pe cumparatori, putini vanzatori stiu ca gresia si faianta, pentru a putea fi comercializate, trebuie sa intruneasca anumite caracteristici tehnice de baza: rezisten ta la principalii agenti chimici, rezisten ta la modificari termice (de la valori scazute la unele foarte ridicate), rezistenta mecanica (la loviri, greutati), rezistenta la absorbtia apei. Pentru produsele de import, gama fiind mai variata, aceste proprietati sunt particularizate in functie de tipul de produs. Gresia portelanata, destinata in special placarii suprafetelor exterioare sau a celor supuse unor presiuni puternice, are un grad mai ridicat de rezistenta la factorii mecanici si atmosferici, dar si calitati suplimentare: rezista abraziunilor si alunecarilor. Un alt tip, semigresia, imbina calita tile de baza ale gresiei si faiantei (rezistenta la forte fizice, respectiv la absorbtia apei); prezinta astfel avantajul ca poate fi folosita atat pentru placari verticale, cat si pentru cele orizon- tale, asigurand uniformitate modelului (grafica si culoare) intr-o incapere. Nici criteriile estetice nu trebuie ignorate in alegerea produsului. Respectarea marimii - standard a modelului si calitatea glazurii (fata placii) dau cele trei tipuri de calitate (I, a II-a, a III-a). Cativa milimetri in plus sau in minus pe una din la- turile placii, neconcordantele de culoare, lipsurile de glazura sau mici modificari grafice sunt defectele care fac ca un produs sa fie de calitatea a II-a sau a III-a. Placile de faianta pot fi albe (mai putin gasite printre pro- dusele de import), colorate (intr-o nuanta anume) sau decorate serigrafic (cu o anume grafica); cele de pardoseala sunt fie colorate, fie decorate serigrafic, fie marmorate (aspectul imita marmura).

    De doua sau chiar de trei ori mai ieftine decat cele straine, materialele romanesti sunt preferate, de regula, pentru placarile interioare, mai ales daca acestea sunt pe spatii mici. Aceasta si pentru ca majoritatea placilor importate au dimensiuni mari (42x42, 30x30, 20x30), nefiind potrivite pentru suprafete reduse (de cativa metri patrati). In ceea ce-i priveste pe executantii lucrarilor, acestia prefera materialele straine, intrucat exista o mai mare rigurozitate in respectarea dimensiunilor modelului-standard. Abaterile de mai mult de 5 mm ale unei laturi a placii dau mari batai de cap lucratorului, intrucat pot strica aspectul. Daca dintr-o suta de placi numai una prezinta acest defect, se poate renun ta la ea. Problema este ca, cel putin pentru calitatea a III-a a produselor romanesti, placile cu defect sunt destul de multe. Totusi, depinde de producator. Sunt si producatori romani ale caror produse nu prezinta foarte multe defecte de acest tip. Pentru ca o pavare sa fie reusita, calitatea materialului (adesea ignorata de clientul care nu vrea sa cheltuiasca prea mult) este la fel de importanta ca mana de lucru. Nu trebuie ignorat nici un alt amanunt esential la montarea gresiei si faiantei. Adezivul (un amestec de ciment si aracet) trebuie ales in functie de tipul placarii (interioara sau exterioara), pentru a se evita desprinderea in timp a placilor. Desigur, pana la urma, meseriasul face totul. De mana lui buna depinde calitatea lucrarii, astfel ca pretul manoperei nu este unul fix. Cei care lucreaza pe cont propriu cer 15.000 - 20.000 lei/metru patrat. Firmele specializate de servicii au tarife ceva mai mari (circa 25.000 - 30.000 lei/metru patrat), ofera in shimb garantia lucrului bine facut. Din pacate, firmele nu accepta comenzi pentru suprafe te mici (sub 10 metri patrati). Daca nu vreti sa aruncati banii pe fereastra, alege ti-va cu aten tie lucratorul sau firma, de ale caror servicii depinde confortul dumneavoastra.

4 Pardoseli din materiale bituminoase

- Pardoseli din mastic bituminos turnat la cald

- Pardoseli din dale de mastic bituminos

    • Pardoseli din suspensie de bitum pilerizat? – se executa la rece. Are stratul de uzura dintr-un mortar din suspensie de bitum pilerizat, cimentat, nisip sau piatra de mozaic.

5. Pardoseli din produse pe baza de polimeri sintetici.

6 Pardoseli din linoleum sau PVC.

7 Pardoseli din mochete.

Din punct de vedere al izolatiei, pardoselile trebuie sa poata asigura urmatoarele conditii:

1.Fonoizolatie – are drept scop reducerea nivelului de zgomot din incaperi.Trebuie urmarite realizarea izolarii impotriva zgomotelor ce patrund in interiorul incaperii din afara acesteia, precum si reducerea zgomotului produs de diferite instalatii ce functioneaza in interiorul acesteia. Zgomotele patrunse in interior pot fi aeriene, provenind de la diverse surse sonore, prin elementele constructive ce inchid spatiul si zgomote structurale (de impact, vibratii de tevi si conducte de instalatii), care se transmit prin structura (pereti, plansee). Impotriva zgomotelor de impact se protejeaza numai planseele, pentru ca astfel acestea nu indeplinesc conditiile admisibile, chiar daca au grosimi mari. Din acest motiv este necesara prevederea de pardoseli speciale cu izolatie de impact sufucienta, astfel incat planseul plus pardoseala sa corespunda confortului cerut.

2. Termoizolatia. In cazul pardoselilor (exceptand cele ale teraselor circulabile) ce separa in mod curent etaje si spatii, izolatia termica este mai putin prezenta in alcatuirea detaliilor. Fac exceptie pardoselile unor incaperi incalzite, dar care se afla partial sau total sub spatii neincalzite sau mai putin incalzite; exemple: (pardoseli de terase peste spatii locuite, pardoseli peste subsoluri mai putin locuite, pardoseli peste spatii exterioare).

3. Hidroizolatia este folosita ca masura de siguranta la pardoselile unor incaperi cu umiditate mare (spalatorii, bai etc.) Amplasarea hidroizolatiei se realizeaza pe mortar de panta, din materiale pe baza de bitum, total impermeabile.